Nyheter

2012-05-15

EFRA GP i Österrike

Racerapport av Christofer Hedlund

Den 11-13 maj deltog vi i EFRA GP i den lilla staden Aigen-Schlägl, Österrike. På plats fanns ett trettiotal tävlande, där några tillhör de bästa i Europa. Den första dagen bjöd på strålande solsken och temperaturer omkring 30 grader C. Banan låg 1800 meter över havet vilket gjorde att vi till en början hade lite problem med inställningen av motorerna, problem som vi senare löste. Den första dagen ägnade vi främst åt att ställa in den nya kopplingen från SRC, som visade sig vara en klar förbättring mot standardkopplingen, där vi haft problem med att kopplingsbeläggen slitits ned för snabbt.

Den andra dagen regnade tyvärr bort, och det var även mycket kallt. Tävlingsledningen beslutade om att köra två kval på söndagen, i hopp om torra förhållanden då. Lördagen ägnades åt att skruva isär, och underhålla bilen, samt att förbereda däck till söndagen.

Söndagen blev som väntat torr, och det var dags för kval. Det första kvalet avklarades lugnt och utan problem. Banan var hal så det fanns ingen anledning att pressa för hårt. Tyvärr gick motorn lite för fett men jag kunde ändå säkra en 7:e plats totalt. I det andra kvalet var tempot betydigt bättre. Vi hade hittat rätt med nålning och däck vilket gjorde att jag hade pace för en topp 5 placering, men tyvärr hade vi ett motorstopp efter tankning som satte stopp för dessa chanser. Till slut blev det en 11:e plats i kvalet vilket räckte till semfinal.

Semfinalen var riktigt kul att köra med tight racing. Jag slutade på 5:e plats vilket räckte till avancemang till finalen. Vi skulle där starta ifrån 7:e startruta.

Finalen var oerhört spännande och hade högt tempo. Till en början slogs vi om pallplatserna, men efter 18 minuter hade vi tyvärr helt slut på framdäck vilket tvingade oss att göra ett extra stopp för att byta dessa. Det var ett oerhört högt däcksslitage på denna bana. Vi var även tvungna att byta högersidan med 8 minuter kvar av finalen. Till slut lyckades vi ändå ta hem en 4:e plats till Sverige, ett resultat som vi är mycket nöjda med!

Nästa race för oss blir ett mindre lopp i Ettlingen, Tyskland kommande helg, och sedan bär det av till Frankrike för EC-B.

Topp 10, EFRA GP Aigen-Schlägl

1. Robert Pietsch - Tyskland - Mugen/Novarossi
2. Tobias Hepp - Tyskland - XRAY/ORCAN
3. Michael Klausner - Österrike - Mugen/Novarossi
4. Christofer Hedlund - Sverige - XRAY/ORCAN
5. Toni Gruber - Tyskland - Serpent/Xceed
6. Björn Moser - Österrike - XRAY/ORCAN
7. William Levevre - Belgien - Mugen/Boss
8. Christian Schiff - Österrike - XRAY/Novarossi
9. Philip Eberle - Serpent/Xceed
10. Gerhard Kandelhart - XRAY/ORCAN